Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Εικαστικά!! Paul Klee!



Εικαστικά



Αγαπημένα μου τεταρτάκια, πως είστε; Ελπίζω να έχετε φορτίσει με ενέργεια και ξεκούραση αυτές τις μέρες και να είστε έτοιμοι για μεγάλες δημιουργίες!😉

Καταρχήν πρέπει να σας θυμίσω ότι τις εργασίες μας τις φτιάχνουμε και για τους ανθρώπους που αγαπάμε εκτός από τον εαυτό μας, ειδικά αυτές τις μέρες που ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον για να παιρνει κουράγιο...αυτό περιλαμβάνει και τη μαμά και τον μπαμπά, έχουν κι αυτοί ανάγκη να τους αναπτερώνετε το ηθικό με όποιον τρόπο μπορείτε. Το νου σας!😎


Ξεκινάμε λοιπόν το μικρό μας ταξίδι στον φανταστικό και αφηρημένο κόσμο του Paul Klee. Τι έχουμε πει ότι είναι αφηρημένο, για να δω θυμάται κανείς; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να σας βοηθήσω...τι κοινό έχουν ένα emoji και ένα πρόσωπο;

Αποτέλεσμα εικόνας για emoji

              emoji               πορτρέτο μαθήτριας





Αποτέλεσμα εικόνας για paul klee art

Senecio (όνομα του εικονιζόμενου), Paul Klee, 1922

Εδώ βλέπουμε τρία διαφορετικά πρόσωπα από τα οπόια το τελευταίο είναι το πιο αφηρημένο απ'όλα και είναι πίνακας του ζωγράφου που αναλύουμε. 

Ο Paul Klee λοιπόν ήταν ένας ζωγράφος που έζησε στην εποχή της προγιαγιάς σας και του προπάππου σας, γύρω στο 1900 δηλαδή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο της Γερμανίας και σπούδασε καλές τέχνες στο Μόναχο και την Βέρνη (πόλη της Ελβετίας). Έγινε διάσημος για τις αφηρημένες εικόνες που δημιουργούσε αλλά και τα κυβιστικά του σχήματα (σχήμα κύβου-τετράγωνο) σε συνδυασμό με τις εξωπραγματικές συνθέσεις των θεμάτων που μοιάζουν με τα όνειρα που βλέπουμε πολλές φορες και δεν ξέρουμε πως να τα εξηγήσουμε με λέξεις.


                                         https://www.youtube.com/watch?v=qGy-ZxCuICo

Σ'αυτό το σημείο θα σας δείξω ένα πολύ όμορφο βιντεάκι με τα πιο διάσημα έργα του καλλιτέχνη αυτού και θέλω να παρατηρήσετε τα γεωμετρικά σχήματα που χρησιμοποιεί και τα έντονα χρώματα που κυριαρχούν στα έργα του και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τα συναισθήματα που σας μεταδίδει η κάθε εικόνα.



Θυμίζω λοιπόν ότι αφηρημένη εικόνα είναι μια απεικόνηση με λιγότερες λεπτομέρειες από  αυτό που βλέπουν συνήθως τα γλυκά μας ματάκια όπως για παράδειγμα το emoji παρόλο που δεν έχει μύτη, αυτιά η μαλλιά, δεν μας εμποδίζει να καταλάβουμε το συναίσθημα η το μήνυμα που θέλει να μας μεταδώσει.



Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτή η εικόνα πάλι έργο του Klee
που θα σας αφήσω να καταλάβετε μόνοι σας τι απεικονίζει...😉

Αποτέλεσμα εικόνας για paul klee art
                             Paul Klee, Boats at rest


Αποτέλεσμα εικόνας για paul klee art

                             Paul Klee, Red Balloon


Η εργασία λοιπόν που σας προτείνω είναι η εξής,  παρατηρήστε τα χρώματα, τα σχήματα και την σύνθεση τους μέσα στους πίνακες του Paul Klee και δημιουργήστε ένα δικό σας έργο, τοπίο, πορτρέτο η απλή σύνθεση σχημάτων με την ίδια περίπου λογική με ότι υλικά εσείς επιθυμείτε (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, λαδοπαστέλ).

Θα ήθελα πάρα πολύ να δω τα έργα σας και να τα σχολιάσουμε μαζί όπως μπορούμε μέσα από αυτόν τον ιστότοπο και από τις φώτο που θα μου στείλουν αν μπορούν και όταν μπορέσουν οι γονείς σας στη διεύθυνση μαιλ που παραθέτω παρακάτω.

Ευαγγελία Βολακάκη, e-mail: falassarnablue@gmail.com

Να είστε καλά και να προσέχετε ο ένας τον άλλον.😉


6 σχόλια:

  1. Μπαίνω κι εγώ...στην τάξη των Εικαστικών και μαθαίνω τόσα που μου αρέσουν.Ευχαριστώ Εύα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι πρέπει Ροδιά μου, ο ένας από τον άλλον να παίρνει δύναμη αυτές τις μέρες, κι οι ζωγραφιές των παιδιών δίνουν δύναμη σε όλους μας...όλα κύκλος, μάθηση-δημιουργία-αγάπη...

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα κ. Εύα
    Τι κάνετε είσαστε καλά? Σας αρέσει η ζωγραφιά μου?...Ήταν ωραία ιδέα να τα πούμε έστω και για λίγο.
    Πολλά φιλιά Νικολετα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φανταστική ιδέα Νικολέτα μου και θα δω μήπως μπορέσω να σας ανεβάσω και κάποιο βιντεάκι τις επόμενες μέρες δικό μου να σας εξηγώ τεχνικές ζωγραφικής και υλικών, θα σας βοηθησει κι άλλο νομίζω. Πολλά σπιτικά φιλιά!

      Διαγραφή
    2. αχ κυρια μου λειπει τοσο το σχολειο !!!!
      και ολοι!!!!!
      σας εστειλα στο emai σας μια ζωφραφια...ετσι για καλημερα!!

      Διαγραφή
  3. ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

    Γεια σας κυρία Εύα.Πώς περνάτε;
    Σας αρέσει η ζωγραφιά μου;
    Ελπίζω να τελειώσει ο κορονοϊός για να γίνουν΄όλα όπως πριν.

    Με αγάπη Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή