Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Εικαστκά!! Paul Cezanne!




Εικαστικά


Paul Cezanne


Αγαπημένα μου τεταρτάκια! Τι κάνετε; Μου'χετε λείψει πολύ! Είμαι σίγουρη ότι κάνετε ότι μπορείτε για να φτιάξετε την διάθεση των γύρω σας και φυσικά την δική σας με μικρές δημιουργίες, ζωγραφιές και παιχνίδια.

Σ'αυτό λοιπόν το μάθημα σας έχω μια πρόκληση. Αρχικά θα πούμε λίγα πραγματάκια για έναν πολύ σημαντικό ζωγράφο που επηρρέασε πολλούς καλλιτέχνες μετά από αυτόν όπως για παράδειγμα τον Πικάσσο που όλοι γνωρίζετε. 

Ο Καλλιτέχνης που θα αναλύσουμε σήμερα ονομάζεται Paul Cezanne. Γεννήθηκε και έζησε στην Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας γύρω στα μέσα του 1800 (1839-1906). Έγινε γνωστός για τα έντονα και ξεκάθαρα χρώματα που χρησιμοποιούσε αλλά και για τα γεωμετρικά στοιχεία που έβαζε στους πίνακες του όπως για παράδειγμα σπίτια-κύβοι στα τοπία που ζωγράφιζε.


Cézanne, Mont Sainte-Victoire (video) | Khan Academy
Σεζάν, Βουνό Saint-Victoire, 1902-1904



Banks of the Marne, (circa 1888) by Paul Cézanne :: The Collection ...
Σεζάν, Banks of the Marne (στις όχθες του ποταμού Μαρν), 1888


Έγινε επίσης γνωστός για τις νεκρές του φύσεις, δίνοντας έμφαση στο κυκλικό σχήμα των φρούτων η το κωνικό σχήμα των αντικειμένων. Συγκεκριμένα ο καλλιτέχνης το 1904 είχε γράψει στις σημειώσεις του, " Αντιμετώπισε την φύση με τα σχήματα του κυλίνδρου, της σφαίρας, του κώνου, έτσι όλα τα βλέπεις από την σωστή προοπτική". 


$28.1 M. Cézanne, $25.8 M. Signac, and $24.3 M. Magritte Lead ...
1885-87




Episode 1: Paul Cezanne's Fruit and Jug on a Table (c. 1890-94 ...
1890-94



Σεζάν, έργα


Σ'αυτό το σημείο αν θέλετε μπορείτε να δείτε αυτό το βιντεάκι με 645 έργα του καλλιτέχνη για να καταλάβετε ίσως καλύτερα τον τρόπο ζωγραφικής του.

Το θέμα μας είναι να εμπνευστούμε κυρίως από τα τοπία και τις νεκρές φύσεις του Σεζάν και να ζωγραφίσουμε κάτι παρόμοιο είτε με φρούτα και αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας, είτε κοιτάζοντας έναν κήπο για παράδειγμα έξω από το παραθυρό μας. 

Πάντα ξεκινάμε με το σχέδιο όσο μπορούμε πιο μεγάλο στο χαρτί μας και γι'αυτήν την εργασία θα σας πρότεινα να χρησιμοποιήσετε λαδοπαστέλ, νομίζω ταιριάζουν πολύ με το θέμα.

Τελειώνοντας θα'θελα να σας δείξω τρείς πολύ ωραίες ζωγραφιές από αυτές που μου στείλατε για το προηγούμενο θέμα και ελπίζω να μου στείλετε κι άλλες γιατί είναι όλες φοβερές!



Φιλένια Δ2, Δημήτρης Δ1, Νικολέτα Δ1

Να'στε χαρούμενα και γεμάτα υγεία, σας φιλώ...



Ευαγγελία Βολακάκη



2 σχόλια:

  1. ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΒΕΛΑΚΗΣ

    Γεια σας κυρία!Τι κάνετε είστε καλά
    Μου άρεσε η ζωγραφιά από το βίντεο που στείλατε.
    Εγώ ζωγραφισα τη ζωγραφιά από το 16:10 λεπτό.
    Το στείλαμε στο email σας.
    Σας χαιρετώ από μακριά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή